vrijdag 17 oktober 2008

Wat een mooie dag....

Het is vrijdag 17 oktober. We zijn net terug uit het ziekenhuis. We hebben de uitslag van de operatie gekregen. De uitslag is goed.
Vrijdag 17 oktober, een prachtdag, een heerlijke dag, een mooie dag, een schone dag:

De hele week waren we gespannen. Roof vertrok dagelijks naar Provincie Zeeland. Ik bleef achter in ons grote bed. Opstaan was het moeilijkst. Niet omdat ik geen zin had in de dag, het had met pijn te maken. Overeind komen betekende een rare pijn die ik niet thuis kon brengen. Eenmaal onder de douche stroomde het water dat vervelende gevoel langzaam weg. Ondanks dat BarbaBella, inclusief de volledige borst eraf was, bleef ik die vreemde steken houden. Roof schreef het op haar briefje met vragen voor Dr. TT.

Mijn dagen zagen er de hele week hetzelfde uit.
Normaal sponsoren we AH, maar deze week liep ik dagelijks naar de groentehal in de Langeviele. Met mijn Oranje Middelburgtas moeten ze vast gedacht hebben dat ik een nieuwe inwoner ben. "Een fles verse sju en verse groente alstublieft". Een afstand van misschien één kilometer, maar het was meer dan genoeg. Ik maakte me er zorgen over. Mensen die kanker hebben zijn moe. En ik was moe. Volgens Roof kwam het door de narcose. Nog geen week geleden was ik drieënhalf uur onder narcose geweest, gevolgd door een morfineshot. Ik had een behoorlijke ingreep gehad, dus geen wonder. Kon Roof wel zeggen, maar zij voelde mijn moeheid niet. Was dit het gevoel wat mijn lieve vriendin Colette had moeten ervaren? Was dit de vermoeidheid die mijn moeder verdroeg? En dan zat ik nog maar in het beginstadium. Dr. TT had gezegd: Niet zelf de uitslag gaan invullen.
Ik merkte dat mijn positieve instelling een klein tikje kreeg, maar liet het niemand merken.

Er kwam visite, er werd koffie gedronken, appeltaart gegeten. Er kwam nog meer visite, er werd bier geschonken, jonge jenever, een rode martini voor Roof en voor mij een verse sju. Er bleven kaarten komen, mailtjes, smsjes. Het deed ons allemaal verschrikkelijk goed. De reacties op mijn blog. Ongelofelijk mooi en bijzonder. Vrijdag kwam steeds dichterbij. En geloof het of niet. We raakten steeds meer ontspannen. Roof had een goed gevoel. Ik voelde me rustig. We waren helemaal klaar voor vrijdag. Kom maar op...........

Om vijf voor elf liepen we hand in hand de draaideur door en volgden we inmiddels blindelings route 23 naar afdeling chirurgie. Mensen in rolstoelen, huilende kinderen, assistentes die heen en weer liepen, mensen die een afspraak maakten. Roof was wat gespannen, ik vreemd genoeg niet. Rustig bladerde ik door eenVT Wonen. Om precies half twaalf kwam Dr. TT ons zelf halen. Was dat een goed teken of niet............
Hij droeg nog steeds een Pink Ribbon op z'n witte doktersjas. Hij gaf ons een hand, we mochten gaan zitten. Hij wilde weten hoe het ging en vroeg of ik gespannen was. Ik keek naar Roof, lachte een beetje, zei dat het eigenlijk wel ging en zag bij haar een traan opkomen.
Dr. TT vertelde dat de operatie van de klierschijf, waarmee een borst toch ineens een heel ander iets lijkt te zijn, goed was gelukt. De tumor was exact 2,5 cm. Hij had hem met een goede marge aan schoon snijvlak keurig kunnen verwijderen. Dat was de eerste opluchting, maar nu graag de belangrijkste. "En dan nu de klier..... "
In een fractie van een paar seconden wist ik zeker dat hij ging zeggen: "Maar de klier is helaas niet schoon"....
Dr. TT keek naar zijn papieren, keek in zijn computer. Ik zag M.J. Vogel, 13-09-1968 oplichten. Dr. TT keek eerst naar Roof toen naar mij en zei: "De klier is schoon".

In mijn hoofd herhaalde die zin zich een paar keer: De klier is schoon, de klier is schoon.......
Bij Roof rolden er nu tranen over haar wangen. Ik ademde diep in en slaakte een zucht van opluchting: "Eindelijk goed nieuws", zei Dr. TT. Eindelijk goed nieuws.
Ik keek naar boven. Dacht aan mijn ouders. Ik mis ze iedere dag, maar sinds de diagnose borstkanker ben ik blij dat ze dit niet mee hoeven te maken.
Ik keek naar boven, deed heel even mijn ogen dicht en zag een stralende lach van beiden.

Dr. TT vertelde verder. Over de chemokuren die te wachten staan, over de kundigheid van zijn collega, over de moeilijke periode die gaat komen, over de hormoonpillen en de heftige overgang die daarbij hoort. Over de stappen in het erfelijkheidstraject. Het kon me even niets schelen.
Ik keek naar buiten. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw. Wat een mooie dag............

Roof pakte haar vragenlijstje: Ik had deze week een oproep gehad voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Moest ik dat wel of niet doen. We kregen een ja.
Ik vertelde over mijn platte borst. Dat sommige delen heel vervelend aanvoelen, eigenlijk zelfs helemaal niet voelen.
Ik vertelde over het opstaan uit bed, over de vreemde pijnen.
En ik vertelde over de steken. Ik had dezelfde steken als met BarbaBella.
Dr. TT noemde dat fantoompijn. Ik schaamde me even. Ooit raakte ik met een totaal onbekende in een kroeg aan de praat. Hij dronk bier. Hij vertelde over zijn fantoompijn. Ik knikte aandachtig terug naar die onbekende in de kroeg en dacht alleen maar: "Wat een onzin...... ".
Fantoompijn, het bestaat. En ik kan het weten.

Dr. TT wilde even kijken. Blouse en BHtje open. Ervaren klikte ik de zes haakjes open. Hij keek ernaar, drukte erop en wilde vocht weghalen. Liggen, spuit erin. Ik voelde er werkelijk niets van. Er kwamen 3 buisjes uit. 70 cl. bloed en wondvocht armer. Dat zou vast weer een fraaier zicht geven voor de spiegel. Dr. TT keek nog een keer naar de wond. Technisch zag het er heel goed uit, concludeerde hij. Ik kon een glimlach niet onderdrukken. Technisch............. grappig. Technisch zag het er goed uit.

Roof vertelde Dr. TT over mijn blog. Ik waarschuwde hem dat het nog langer lezen was dan de hele operatie. Hij was benieuwd.
Met een hand en een lach namen we afscheid. "Tot volgende week, dan wil ik nog een keer naar de wond kijken. Goed weekend dames, ga er lekker van genieten".

Op het ziekenhuisplein omhelsden we elkaar. Wat een mooie dag. In de auto terug naar huis waren de rollen omgedraaid. Mijn hand op Roof's been. Alle spanning kwam er bij haar uit.
Zo ook bij Grote zus, waar we het eerst naar toe reden.
Er werd gebeld, er werd gesmst. Iedereen was blij. Opgelucht.

Een lunch bij Café Bommel hadden we saampjes wel verdiend. Nog ietwat dromerig van alle emoties zette Roof me vlakbij de markt af. Paskal Jacobsen en zijn vrouw liepen me voorbij.
Ze knikten naar me. Ik knikte terug en dacht met een lach: zo wreed is oktober eigenlijk niet!
Bird


29 opmerkingen:

Anoniem zei

Pinkie, Pinkie!!
Marjan

Den Haag zei

Wat een heerlijk nieuws om te horen dat het er goed uit ziet...proost!

x W

mieke zei

Hoi Bird!!
Joehoeeeeee!! wat een nieuws...geweldig!!! Ik maar kijken vandaag op de biebmail...
Vanmiddag zat ik in het zonnetje en dacht over de dingen die wij samen deden...jij voor het eerst achter het stuur van mijn gele Bambino op de parkeerplaats van het zwembad...en ik voor het eerst met jou in de Python..en dan de donderdagen naar Breda!
Ben heel erg blij voor jou en natuurlijk voor Roof (ik leer het al die weblogtaal)
Ik ga er ééntje op nemen...en neem er zelf ook één..of meer!!
kus, liefs
Mieke

Henk zei

Pfff... wat een opluchting! Wat ben ik blij voor jou en Roof! Deze (hele oude ) Barbra Streisand is voor jullie!

BB zei

Zooo fijn om te lezen ringie en roofje!

Geniet van het weekend en van elkaar

Dikke kus

BB zei

Oh, weer eens ingelogd met een andere account :-)

Edwin

Anoniem zei

Wouw(ook een roofvogel), ook een mooie dag in Luxemburg met zuks een nieuwtje!!!

J&R,+G,+L

BB te SP zei

Aan de horst (link)
Na een waanzinnige stressdag net op het blog gekeken want ik moest er uiteraard regelmatig aan denken en gelukkig: je hebt mijn hele dag goedgemaakt, maar belangrijker jullie verdere leven. Ongelooflijk gefeliciteerd!!!

AM zei

Jullie dapperheid is beloond....
Ik kijk naar je: Net als altijd: zelfverzekerd, er goed uitziend, rechtop.... Net of er de afgelopen maand niets gebeurd is...
Alleen 1 advies van grote zus..... Denk je aan jezelf.. Er komt nog een zware tijd aan, en pak af en toe je rust, ook voor Roof.
Bemoeizuchtige Big sissie

ilse zei

Lieve Bird en Roof
Ongelovelijk blij ben ik voor julie!
Weer een traantje weggepinkt bij je verhaal!
Nu gaan we zeker winnen. Ik weet het zeker!
Kuzzz Ilse

sophieschoice zei

17 oktober 2008.... een super dag!

Anoniem zei

Yoehoe, Wat een super uitslag...
We hebben veel aan jullie gedacht en ook aan mijn tante en aan mijn oompie.....Zullen ze dan toch over ons waken in de hemel..en wat te denken van ons klein omaatje..

Edwin is morgen jarig maar dit is wel een mooi kadootje, vonden we zelf. We nemen er een borrel op en volgen het nieuws op de voet.

Vaarwel verleden, we gaan de toekomst in.....

dikke kus van je nichie uit Wilnis.

Marleen zei

Owwww Bird, wat fijn om dit te lezen!

Geniet maar goed en veel van dit fantastische nieuws!

Een vreugdedansje voor jullie

x

JPEY zei

Echt wat een super goed nieuws, geniet ervan.
Dikke kus JPEY

Anoniem zei

Heeeej Birdblokkie,

Via Y & L hoorde ik al een en ander, en nu kwam ik je hier op het spoor via Edje...
Wat ben ik blij voor jullie dat je gister goed nieuws hebt gekregen!
Sterkte verder, en een spoedig herstel, en... go for it!

Groetjes,
Juut XXX

ella zei

Lieve Geite en Roof,
GEWELDIG!!!Wat een goed nieuws......net terug van vakantie en alleen maar aan jullie gedacht en benieuwd naar de uitslag!Nou we nemen er zeker een neut op en we wensen jullie heel veel sterkte met het verwerken van alle spanningen,emoties en lichamelijk herstel.
We houden van jullie!2 toppers!

Harlekineke zei

Wow Bird en Roof,
Is het toch nog goed gekomen met Oktober. Een hele opluchting. Ga het vieren. Keep on flying.
Groeten, Ineke

BirdBlok zei

Marjan: Pinkie, Pinkie, Pompoen :)
W: Ow, Ow Den Haag, geniet nog maar even van je rust, cause I'll be back!
Mieke: En of ik dat nog weet! kus terug X
Henk: Happy days are here again, thanks!
BB: Jammer van je foto, maar toch bedankt ;)
Luxemburg: Zullen we het een keer vieren met een broodje van Bammekes?
bb te sp: Ook bedankt, je hebt me de hele nacht wakker gehouden, maar ik ben eruit, Danke Schön ;)
AM: Gaan we doen, komt goed!
Ilse: Ik ook! Let's do it!
Cis: Precies, thanks!
Nichtje uit Wilnis: Proost op Edwin!
Marleen: x terug!
JPEY: We genieten er zeker van! dank jullie wel, x
Juut: I go for it! Zeker weten. Thanks!
Ella: Proost en bedankt voor je lieve reactie X
Ineke: Oktober is prachtig ;) Dank

Enno zei

hoi Birdy,

Gefeliciteerd met dit geweldige nieuws!

Mieke zei

Lieve Bird, met tranen van ontroering heb ik de afgelopen 2 dagen je blok gelezen.Wat ben ik blij met 17 okt.een bijzondere dag!!
In gedachten bij jou en Roof.
Dikke kus,Mieke (leusden)

M. zei

wat een mooi bericht :)

Mirre

Anoniem zei

Zo met jullie bezig geweest, en dan nu eindelijk goed nieuws. Heel herkenbaar allemaal.
Ben zo blij voor jullie.
Heel veel sterkte....

groetjes Marijke

Anoniem zei

:-)))))) Dit is het nieuws dat we graag horen!!
Een hele mooi dag...
Op naar zo'n volgende mooie dag...

Sbien

BirdBlok zei

Enno: Dank! Je hebt zeker een celebration verdiend ;)!
Mieke uit Leusden: 17 oktober is al heel lang een hele mooie dag en zal het altijd blijven! X
Mirre: Net zo mooi als jouw foto's, wauw!
Marijk: Ik ook van jou ;)
Sbien: Inderdaad: op naar de volgende mooie dag!

Voor iedereen: Ondanks de wolkjes geniet ik erg van de mooie reacties op BirdBlok. Vrijdag en maandag mag ik terug naar het ziekenhuis en hoor ik alles over het komende traject, de chemokuren.

Wordt vervolgd,
x
M

Anoniem zei

Fantastisch!
ik heb eindelijk je verhalen gelezen. Gek, ik durfde het niet eerder te doen nadat we elkaar die vrijdag hadden gezien. ieder dag aan je gedacht.
Kusje Jan

bliksem zei

Ik ben heel blij voor je en natuurlijk ook voor roof dat jullie goed nieuws hebben gekregen. Ik vind je heel dapper en met jouw instelling komt het allemaal goed!
Heel veel groetjes van Rea

Manu's Blog zei

Blij voor jullie twee. Gelukkig zie ik je hier daar weer op blogjes reageren, daar concludeer ik maar uit dat het naar omstandigheden redelijk goed met je gaat. Je (Jullie) zult nog genoeg moeilijke dagen krijgen, maar met jou instelling, kracht, humor en heerlijke persoonlijkheid, ga je het wel redden. Ik drink op je herstel. Proost.

Manu

BirdBlok zei

Jan: Kusje terug! en de druifjes smaken goed.....
Rea: Bedankt!
Manu: Blijven drinken, dat doe ik ook ;)

Anoniem zei

goede start